3D štampa je aditivni proces koji na osnovu kompjuterskog modela proizvodi trodimenzionalni objekat. Nanosom materijala u slojevima, ovaj proces omogućava proizvodnju gotovo bilo kog oblika, koji 3D štampu cini unikatnom i dostupnom pogotovo u odnosu na klasični proces privodnje, koji zahtjeva mnogo alata, mašina i vremena. Ovaj način proizvodnje daje ogromnu slobodu pri kreiranju unikatnih predmeta i oblika, što je primjenljivo u raznim oblastima, poput; idustrijskog dizajna, modelarstva, arhitekture, proizvodnje upotrebnih predmeta i mnogih drugih.

PROCES PROIZVODNJE

 • Ideja
  Sve počinje od ideje, a svaku Vašu zamisao možemo realizovati
 • Kompjuterska priprema
  Bilo da je ideja Vaša ili želite predmet koji je već postojeći kompjuterski 3D model, naši dizajneri su
  u mogućnosti da realizuju vašu zamisao, odnosno da već dobijeni 3D model adekvatno pripreme za
  štampu i pristupe sljedćem koraku.
 • Finalno odobrenje
  Štampa nikad ne moze zapoceti bez Vašeg finalnog odobrenja i odabira materijala od kojeg će se
  objekat proizvesti.
 • Štampa
  Adekvatno pripremljen model se softverski šalje mašini koja započinje proizvodnju predmeta.
 • Dorada
  Nakon proizvodnje objekta, vrsi se finalna dorada, koja se odnosi na procese od poliranja do bojenja
  objekta u zavisnosti do Vaših želja.

TEHNOLOGIJE I MATERIJALI

FFF (Fused Filament Fabrication)

Tehnologija aditivne proizvodnje. Ova tehnologija bazira se na slaganju slojeva materijala. Plastični materijal prolazi kroz mašinu gdje se zagrijeva, a zatim kroz posebnu pokretnu glavu mašine slaže u slojeve, tako kreirajući zadati objekat.

Materijali:

Termoplastike poput ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), PLA (Polylactic acid) su plastični materijali koji se najčešće koriste kod FFF štampača.

ABS – Termoplastika koja posjeduje raznovrsnu kombinaciju svojstava. ABS plastiku karakterišu otpornost na hemikalije, toplote i udara. Tipične aplikacije za ABS uključuju kućne aparate, prtljage, tijela fotoaparata, kućišta za električni alat, kučišta baterija, alat kutije, kutije za pakovanje i razne dijelovi namještaja. ABS je jeftina inžinjerska plastika koja se lako obradjuje i proizvodi. Idealan je materijal kad je poželjna čvrstina i izdržljivost na udare. Uveliko se koristi kod mašinske proizvodnje prototipa, sobzirom da je karakterišu odlična dimenzionalna stabilnost lako farbanje i lijepljenje.

PLA –  Biorazgradiva termoplastrika proizvedena iz fermentacije šećera (npr saharoze od cikle u Europi, šećerne repe u Južnoj Americi ili glukoze iz kukuruznog skroba SAD), PLA je plastični materijal koji je bio-izvor i industrijski kompostabilan sa niskim  procentom ugljen dioksida.

PLA  svojstva uključuju transparentnost, čvrstoću i sposobnost da djeluje kao barijera za mirise i masti. Ovi atributi nude ogroman komercijalni potencijal. PLA se koristi u medicinskoj industriji već godinama za proizvodnju hirurškog konca  i ortopedskih šipki. Danas zadovoljava i sve veću potrebu na tržištu pakovanja hrane. PLA postupno postaje poželjan materijal za sve zahtjevnije primjene u tekstilnoj, elektronskoj i automobilskoj industriji.

MOGUĆNOSTI 3D ŠTAMPE

Proizvodnja rezervnih i zamjenskih djelova

3D štampa omogućava izradu različitih rezervnih djelova do kojih se teško dolazi ili je kupovina novog dijela previše skupa. Mogu biti pokretni i stacionarni: zupčanici, nosači, prekidači, dugmići…

Arhitektura

3D štampa može biti posebno zanimljiva arhitektama i arhitektonskim biroima iz razloga što na mnogo načina olakšava izradu maketa. Zahvaljujući
3D štampi danas ste u mogućnosti da izradite kompletnu maketu ili samo
njene djelove koje je teško izraditi ručno.

Izrada prototipa

3D štampa je danas nezamjenjivakada je u pitanju izrada prototipa. Velike svjetske kompanije maksimalno koriste ovu novu tehnologiju kako bi testirale svoje proizvode prije serijske proizvodnje, još u procesu dizajniranja, a na taj način izbjegle rizične investicije.

3d prototip

Izrada igračaka

3d igracke

Bilo da ste dijete koje želi da se igra ili osoba sa novom poslovnom idejom izrada unikatnih igračaka ili prototipa za serijsku proizvodnju je veoma interesantna oblast; kojoj se uz primjenu 3D štampe šire mogućnosti za realizaciju kreativnih rješenja. Igračke ne samo da lakše nalaze put do djece, već upravo njima omogućavaju da direktno učestvuju u kreiranju istih.

Dizajn enterijera

3D štampa ima veliki značaj u savremenom dizajnu enterijera. Ona pruža mogućnost za izradu unikatnih i namjenskih predmeta: lampe, vaze, različiti ukrasi i upotrebni predmeti koji prostor čine autentičnim a dizajnerima i vlasnicima pružaju prilku da se kreativno izraze bez tehnoloških ograničenja.

dizajn enterijera

Modni dizajn

Istražujući mogućnosti 3D tehnologije mnogi pronalaze nove načine primjene 3D štampe i u modi. Poznati svjetski dizajneri je već odavno primjenjuju u svojim kreacijama.

PRIPREMA ZA ŠTAMPU

Korekcije i priprema 3D modela za štampu. Prije početka procesa štampe 3D model je potrebno prekontrolisati i otkloniti bilo kakve greške u modelu (invertovane normale, rupe u modelu, razdvojene povrsine…) koje bi uzrokovale pojavlju grešaka na štampanom modelu. Ukoliko Vaš model nije
stoprocentno spreman za štampu, nas tim ce to uraditi za Vas.

* manje zahtjevne korekcije su besplatne, dok se zahtjevnije korekcije dodatno naplaćuju